Åk cabriolet in i framtiden

Klockan är 7:30 på morgonen, du är på väg att lämna barnen på förskolan. Nyvaket hjälper du dem få på sig ytterkläder, samtidigt som du försöker snöra på dig skorna. En vanlig dag väntar en brokig väg till jobbet, kantad av bitvis bilköer, någon stressad omkörning, och så förstås trängselskatt. Du brukar försöka ge dig iväg lite tidigare, försöka vara först så du undviker den värsta rusningen. Men den här morgonen är inte som andra, idag väntar inga köer, ingen trängsel, du vet när du kommer fram, för det tar lika lång tid varje dag. Idag åker du nämligen el-lastcykel in i framtiden.

Låt oss vara ärliga, bilen är ett fantastiskt åstadkommande och har fyllt en rad av syften de senaste 70-åren och kanske fortfarande är det bästa alternativet för några av oss, men även om vi gillar att hoppa på gasen lika mycket som någon annan på en öppen landsväg så är vardagspendlingen, livsmedelsköp och barnförflyttning betydligt roligare om vi slipper sitta fast i trafiken dag ut och in. Det är av den anledningen el-lastcyklar är en modern indikator på rikedom, på grund av friheten den representerar. Det är helt enkelt en positiv expansion av våra mobilitetsbehov som inspirerar till en ny typ av livsstil där vi kan njuta av de mindre sakerna i tillvaron ännu mer, varje dag. För vem gillar inte den positiva feedbacken som du får när du parkerar lastcykeln på barnens skola, samtidigt som barnen älskar den där känslan av öppet tak på vägen till skolan? Lastcykeln är helt klart vår tids coolaste cabriolet, inte ens en nyvaxad sportbil ger samma street-cred och positiva vibbar som när du cruisar genom stan, i bästa fall kan du få några avundsjuka blickar, med lastcykel bjuder du in till positiva samtal, folk kommer fram och vill veta mer, du sprider värme.

Bilen eller lastcykeln?

Visst, en el-lastcykel ersätter inte alla dina behov, det vore att förenkla saker och ting, men för de flesta av oss skulle den säkert kunna ersätta bilen, men det är inget du måste om det inte är din grej, eller också hyr du bil när du behöver bara och sparar extra pengar till semestern istället. Världen håller på att förändras, städer anpassas för att korta ner avstånden till viktiga samhällstjänster, alltfler vänjer sig vid att jobba hemifrån och förbättrad gång och cykelinfrastruktur är ett av de viktigaste områdena för stadsplanerare idag. Så varför inte ta steget?

Kliv ur hamsterhjulet och ha roligt på väg till jobbet

Klagar du ofta på att dina dagar flyger förbi, att jobbet känns som att vara fast i ett hamsterhjul och att du inte kan bryta dig fri från dina rutiner? Kanske är det dags att ta ett steg tillbaka och kliva ut ur hjulet, för trots allt är det ju hamstern som driver hjulet och inte tvärtom. Gör lastcykeln till en del av din dagliga rutin och inom kort kommer du inse att det inte längre bara är en tråkig rutin, utan en glädje över att cykla till jobbet, vänner och livsmedelsbutiken. Även att hantera familjelogistiken och lämna ungarna på dagis blir kul, varje dag upptäcker du något nytt samtidigt som du kan suga i dig den cabriolet-vind-i-håret typen av livsstil.

”Vet inte om det är något för mig”

Faktum är att när du väl använt en lastcykel ett tag för dina dagliga mobilitetsbehov, så behöver du inte längre övertygas, du kommer att ha övertygat dig själv. Troligtvis har du ingen aning om vad du går miste om. Det öppnar upp en ny form av livsstil med fler möjligheter, samtidigt som du har roligare och kommer fram snabbare än vilken sportbil som helst, åtminstone i stan där medelhastigheten är ca 15km/h, och som nämnt tidigare får en sportbil inte i närheten av samma positiva uppmuntran från förbipasserande som en lastcykel får, vad mer kan du egentligen fråga efter?

Tung och hög stöldbegärlig?

Om du nu tänker att du lika gärna kunde ta en traktor till jobbet så tänk igen. Bra lastcyklar av högre kvalite har en superb körkänsla och är till och med riktigt roliga att köra. Tillsammans med en kraftfull elmotor är tunga laster inga problem. Orolig att den ska bli stulen? Det är sant att lastcyklar är attraktiva byten, men på grund av dess tyngd är de fortfarande mindre stöldbegärliga än en elscooter. Så japp, du kan äga en utan att behöva ett eget garage, trots allt står ju motorcyklar på gatan överallt. Se bara till att du har ett rejält lås, vissa modeller har även inbyggd GPS system och tjänster som hjälper dig både få cykeln lokaliserad eller ersatt om du skulle bli av med den. För de utan inbyggda system finns fria lösningar som kan installeras av en mekaniker.

Dyr leksak?

Inte direkt, visst är de en häftig investering men kom ihåg att de har potentialen att ersätta en hel bil. Vet du hur mycket en bil kostar på endast ett år? En snabb jämförelse i kilometerkostnad sätter priset i perspektiv, sen kan du räkna in hur kul du kommer ha istället för att sitta fast i köer, samtidigt som du sparar tid och minskar stressen av att hitta en bilparkering. På lång sikt är lastcykeln priceless!

Hur ska jag få plats med allt?

Orolig över att du inte ska kunna transportera lika mycket med en lastcykel som med bil? Såvida du inte driver en professionell flyttfirma (vilket förövrigt faktiskt också de ibland använder lastcykel) så kommer en lastcykel fylla i princip alla dina behov. Ny diskmaskin, fyra barn eller en persisk matta? – inga problem. Kom ihåg, nästa gång du åker för att handla ett olivträd till trädgården så kommer du inte få plats med det i bagageutrymmet, oavsett om du kör en sportbil, herrgårdsvagn eller en helt ny SUV, med en lastcykel, no problemo!

Oväntat och plötsligt har vi den senaste tiden behövt utforska nya vanor. Kanske är det just nu vi får utrymme att stanna upp, reflektera över hur vi egentligen vill ha det. Mer tid med familj och vänner, lugnare familjelogistik och renare luft. Tiden efter 2020, skulle kunna bli en gyllene era för cykling. Inte redo att släppa taget om din älskade bil för en lastcykel? Varför inte både och?

5 grymma fakta om lastcyklar

  1. Mer positiv street-cred än en sportbil
  2. Ruskigt praktisk för att få ihop livspusslet
  3. Cabriolet-känsla trots att du inte kör en bil
  4. Du behöver inte längre baxa dig in i trånga parkeringsgarage eller köra tre varv runt kvarteret för att hitta en parkering
  5. Luktar inte falafel i två veckor efter att du besökt din libanesiska favoritrestaurang

Viktor Nordahl Bäcklund, Projektledare Cykelvänligast

Cykelvänligast.se

Kontakt