Cykelvänlig inspiration

Nyheter

Vinnarna i vårens Cykelutmaning är utsedda!

Under de senaste 4 veckorna har runt 400 lag cyklat och tävlat för att vinna i vårens Cykelutmaning! Tillsammans har lagen cyklat totalt 252 677 km vilket är 50 000…

Gå till nyheten

Anmälan till Cykelutmaningen stänger snart!

Du missar väl inte att anmäla dig till Cykelutmaningen? Missa inte möjligheten att representera din arbetsplats i Cykelutmaningen, vinna och få cykelvänliga priser! Deadline för anmälan är den 30 april.…

Gå till nyheten

Vårens Cykelutmaning är snart igång!

Anmälan till Cykelutmaningen är öppen! Nu har du möjlighet att registrera ditt lag och tävla mot andra lag i hela Sverige. Deadline för anmälan är 30 april. Är ditt lag…

Gå till nyheten

Kom igång med cykelpendlingen

1. Börja enkelt

Man behöver inte ha den bästa cykeln eller de mest optimala kläderna för att ta sig till jobbet på cykel. Det enda som egentligen behövs är en cykel av valfri modell som funkar. Ta en testtur till jobbet någon dag i en takt som känns bekväm. Vänj dig vid vägarna och din cykel. Sedan kan du börja cykla till och från jobbet en dag i veckan, och så småningom kanske trappa upp till fler dagar i veckan.

2. Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder

Se till att hålla huvud, händer och fötter varma. För den som cyklar snabbt gäller det att inte klä sig för varmt. Se tips på kläder efter väder längre ner på denna sida.

3. Cykla säkert

En grundläggande faktor för att cykla säkert är att bära en hjälm. Cykeln behöver också utrustas med reflexer och ordentliga lampor – detta är extra viktigt under vinterhalvåret. Serva cykeln regelbundet och håll koll på bromsar och annat.

Cykelmekarfilmer

Byt däck på cykeln

Om du är ny till cykelvärlden eller helt enkelt aldrig tagit dig tid att lära dig, finns vissa färdigheter som kan upplevas som ett mysterium. En sak som alla kan lära sig är hur du byter ett däck!

Tvätta cykeln snabbt

Att rengöra cykeln kan kännas som en riktig uppförsbacke, något vi skjuter upp och helst inte gör alls. Men en enkel regelbunden tvätt behöver inte ta så lång tid och det kommer få din cykel att kännas ny längre! Extra viktigt för dig som cyklar på vintern!

Ställ in bromsarna

Ställ in bromsarna! I den här filmen visar vi hur du justerar de viktigaste kontrollerna på din cykel, bromsarna.

Inspireras av vår broschyr!

Tips & råd

Hur klär jag mig rätt?

Vid regn: Använd ett regnställ eller en poncho. En poncho tar liten plats och är enkel att ha liggande i väskan när vädret är ostadigt. Regnskyddet ska täcka hela vägen över tåspetsen (använd gärna lätta stövlar).

Vid kyla (is och snö): Försök hålla vinden och vätan borta. Ett sadelskydd håller rumpan varm och ha en tunn mössa under hjälmen så skyddar du huvudet mot den kalla fartvinden. För cykelträning och längre pendling finns speciellt utvecklade cykelhandskar för att klara kyla och regn samt bibehålla rörlighet i fingrarna. Det finns även varma skoskydd som skonar dina tår. Använd gärna dubbade vinterdäck som ger ett bättre väggrepp i kyla is och snö.

Vid vind: Använd en vindtät jacka och glöm inte mössa, handskar och skoskydd. Undvik stora, luftiga kläder som vinden lätt får tag i.

För racercyklisten: För dig som vill cykla snabbt kan det vara värt att investera i ett par cykelshorts med bra padding för att undvika skavsår.

Håll koll på lufttrycket

Kolla lufttrycket i dina däck innan du drar ut på cykeltur. En bra fotpump kan användas till att kolla lufttryck och fylla på när det behövs.

Lär dig grunderna i hur du tar hand om cykeln

Försök lära dig hur du byter däck och slang, och ha alltid med dig det du behöver för att göra detta när du är ute på cykeltur.  Det kan även vara bra att kunna tvätta cykeln och utföra enklare underhåll. Kolla på våra cykelmekarfilmer här på sidan så visar vi dig hur man gör!

Tänk med hjärtat

Om du ska ut på en cykeltur själv, speciellt på längre turer, berätta för familj eller vänner var du har tänkt cykla och när du planerar att vara tillbaka.

Visa tecken

För att minska onödiga konflikter i trafiken är det viktigt att visa stopptecken när du ska stanna, samt sträcka ut armen till vänster eller höger när du tänker svänga. Kom ihåg att stanna för fotgängare som passerar övergångsställen, på så vis främjar du en mer harmonisk cykelkultur.

Ta hand om cykeln

  • #1 Se till att rörliga delar smörjs regelbundet
  • #2 Kontrollera och dra åt lösa delar på din cykel
  • #3 Tvätta cykeln ofta på vintern så rostar den inte
  • #4 Använd rätt verktyg, se filmen ovan för tips på vilka verktyg som är bra att ha

Hur snabbt kan du cykla till jobbet?