Så funkar det!

#1 UTSE ANSVARIG

Börja med att utse en ansvarig person eller arbetsgrupp som jobbar med frågan internt och som blir kontaktperson gentemot Cykelvänligast. Det kan vara en personalchef, någon i ledningsgruppen eller en redan befintlig cykelinspiratör.

#2 REGISTRERA ER

Registrera er på cykelvänligast.se. Vid registreringen fyller ni i uppgifter om hur cykelvänlig er arbetsplats är idag enligt de kriterier som finns beskrivna. Ladda även upp er logotyp för att synas bland de medverkande arbetsplatserna på hemsidan!

#3 UTMANAS OCH INSPIRERAS

Låt er inspireras av tips på vår hemsida och tävla mot andra arbetsplatser i Cykelutmaningen. Med hjälp av kriterier kan ni sätta upp en plan för hur ni ska bli cykelvänligare. Om er arbetsplats finns inom en partnerkommun kan ni också ta del av inspirationsträffar, rådgivning, tävlingen Årets Cykelvänligaste Arbetsplats samt Resvaneundersökning.

#4 PLOCKA KRITERIER

Nu är det bara att sätta igång. Kolla bland kriterierna och gör en plan för vad ni kan förbättra på er arbetsplats. Plocka de lågt hängande frukterna eller satsa på att bli bäst i klassen! För att kunna vara med i tävlingen Årets Cykelvänligaste Arbetsplats behöver ni uppdatera kriterierna innan december och er arbetsplats behöver finnas i en partnerkommun.

Registrera er idag!

Kriterier för en cykelvänlig arbetsplats

Kriterierna är indelade i fem nivåer, från en till fem stjärnor. Din arbetsplats ska uppfylla sex kriterier i varje nivå för att kunna gå vidare till nästa. Ju fler stjärnor desto cykelvänligare är din arbetsplats.

BLI CYKELVÄNLIGAST I SVERIGE

  • #1 Hur kan vår arbetsplats bli cykelvänligast? För att kunna delta i tävlingen Cykelvänligast 2024 och få möjlighet att vinna i kategorier som Årets Cykelvänligaste Arbetsplats, Årets Nykomling och Årets Cykelidé behöver er arbetsplats finnas inom en partnerkommun. Ni hittar alla partnerkommuner under Partners i menyn. För att ha en chans att vinna behöver ni arbeta med att uppfylla kriterierna (se ovan) och uppnå så många stjärnor som möjligt. Det är viktigt att kunna förklara hur kriterierna uppfyllts och hur ni resonerat kring dem för att ha en chans att vinna. För att ta sig hela vägen och vinna kommer det antagligen också behövas någonting utöver det vanliga – konkurrensen är hård. Att ta egna initiativ för att göra er arbetsplats mer cykelvänlig kan därför bli avgörande! Sista dag för att kunna göra några ändringar på er kriteriesida är den 30 november 2024.
  • #2 Vad kan arbetsplatsen vinna? Priset till vinnarna i varje kategori är att arbetsplatsen lyfts fram under den årliga prisutdelningen! Firandet sprids även på hemsidan samt genom en kampanj på sociala medier. De tre vinnarna får även ett diplom med juryns motivering.
  • #3 Hur går bedömningen till? En jury utsedd av medlemmar i projektledningen utser vinnarna bland de deltagande arbetsplatserna. Juryns beslut kan inte överklagas.
  • #4 Vill ni veta mer om bedömningen eller Cykelvänligast? Hör av er till oss! Kontaktuppgifter hittar ni längst ner på varje sida.
Anmäl er här!

Älskar du också bilköer?

Eller föredrar du att svischa förbi dem på cykelbanan?

– Då är det dags att bli en cykelvänlig arbetsplats!

arrow

Övertala chefen

Frågor och svar

+ Vi är en liten arbetsplats med begränsade möjligheter, hur gör vi?

Vi förstår att mindre arbetsplatser ibland har begränsade möjligheter att påverka sina lokaler. Därför har vi inkluderat möjligheten att med fritext beskriva satsningar som inte omfattas av kriterierna. Utöver utmärkelsen Cykelvänligast finns även utmärkelserna Årets nykomling och Årets cykelidé. Vi värdesätter engagemang främst, kanske kan ni erbjuda smarta förmåner till era anställda, eller kanske har ni en riktigt hängiven VD som inspirerar till cykling?

+ Hur loggar jag in?

Tryck på Logga in uppe till höger på hemsidan och fyll i mailadressen som ni registrerade er med och lösenord. Om ni inte har ett konto? Skapa ett konto och fyll därefter i de kriterier ni uppfyller.

+ Vad är Cykelvänligast?

Cykelvänligast är en plattform för stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att cykla till, från och i jobbet.

+ Vem kan vara med?

Alla arbetsplatser i Sverige kan vara med, få inspiration och fylla i kriterier. En del aktiviteter gäller dock enbart arbetsplatser som är inom en partnerkommun. Arbetsplatser kan vara privata företag, kommunala/offentliga förvaltningar, föreningar och organisationer. Vill ni veta mer om det kontakta projektledaren.

+ Vår arbetsgivare är inte med, kan jag registrera oss?

Cykelvänligast vänder sig till arbetsplatser och inte enskilda anställda. Om arbetsplatsen inte är med i dagsläget behöver de anställda ta upp frågan med ansvarig chef eller fylla i formuläret i Övertala min chef.

+ Vilka nivåer finns?

Ni kan nå fem olika nivåer, från en till fem stjärnor, beroende på arbetsplatsens utgångspunkt och vilka mål ni vill nå. För att uppnå en stjärna behöver ni uppfylla sex kriterier under respektive stjärna. Totalt finns 48 kriterier. Vilka kriterier ni väljer är valfritt. Ni har dessutom möjlighet att ange egna åtgärder och idéer som inte finns med bland kriterierna.

+ Hur vet vi vilken nivå vi ska sikta på?

Det beror på hur mycket tid och resurser ni kan avsätta samt hur era förutsättningar ser ut idag. Vissa arbetsplatser uppfyller kanske några kriterier sedan tidigare medan andra får börja från början. Vi rekommenderar att ni går igenom kriterierna och gör en bedömning av vad som är möjligt på er arbetsplats. Det går även utmärkt att börja med att sikta på en stjärna och sedan gå vidare till nästa nivå om tiden räcker till.

+ Vi vill vara med, hur börjar man?

Vi har tagit fram ett förslag till kom-igång-guide som ni hittar överst på sidan (se "Så funkar det" ovan). Om ni är osäkra, kontakta oss gärna. Vi kan även erbjuda ett kort introduktionsmöte om ni vill ha en personlig presentation för exempelvis ledningsgruppen eller miljögruppen på arbetsplatsen.

+ Hur uppmärksammas de som deltar?

Alla arbetsplatser som deltar kommer att synas på hemsidan. Arbetsplatsen behöver uppnå åtminstone en stjärna för att anses vara en Cykelvänlig arbetsplats. Utöver att få ett diplom är alla deltagagande arbetsplatser med i en tävling med chansen att bli Cykelvänligast i Sverige, Årets nykomling eller få utmärkelse för Årets cykelidé. Se Bli cykelvänligast ovan.

+ När måste man senast ha sparat sina kriterier för att vara med i tävlingen?

Senast 30 november måste ni ha sparat eller uppdaterat era kriterier på er profil för att vara med i tävlingen under året.

+ Hur mycket tid måste vi avsätta för att vara med?

Hur mycket tid ni vill avsätta är upp till varje arbetsplats, vilken nivå ni siktar på och hur cykelvänliga ni redan är i dagsläget. Vissa kanske redan har kommit en bit på väg medan andra får börja från början.

+ Hur mycket kostar det att vara med?

Arbetsplatser som är inom partnerkommuner kan delta i Cykelvänligast kostnadsfritt. Kostnader för att uppfylla de olika kriterierna kan tillkomma men det är arbetsplatsen som själv står för den kostnaden.

+ Kan vi få hjälp med att bli cykelvänligare?

Cykelvänligast erbjuder rådgivning för arbetsplatserna som är inom partnerkommunerna, detta för att underlätta resan mot en cykelvänligare arbetsplats. Har ni frågor kring Cykelvänligast kan ni kontakta projektledaren som hjälper till med att besvara era frågor, kontaktuppgifter hittar ni längst ner på sidan.

+ Hur kontrolleras det att kriterierna uppfylls?

Arbetsplatserna rapporterar de kriterier som uppfyllts i checklistan på sitt konto. Dessa kontrolleras sedan av en administratör som i sin tur hör av sig till arbetsplatsen vid behov.

+ Får alla ett diplom?

För att anses vara en cykelvänlig arbetsplats behöver arbetsplatsen uppnå minst en stjärna.

+ Kan vi bygga vidare på vår nivå?

Vi ser gärna att ni löpande jobbar med att uppfylla fler kriterier och ni kan när som helst uppdatera er status på er profilsida.

+ Hur laddar vi upp vår logotyp så att den visas rätt?

Det går bra att ladda upp logotypen i valfri storlek och bilden storleksanpassas automatiskt. Det kan dock vara bra att tänka på att alla logotyper visas mot vit bakgrund – med andra ord bör ni inte ladda upp en vit (negativ) logotyp. Se även till att bildkvalitén håller för visning på hemsidan.

+ Vi har glömt lösenord

Klicka på ”Glömt lösenord?” i inloggningsfönstret så skickas era uppgifter till den e-postadress som ni angav när ni registrerade er.