Cykelutmaningen

Vårens Cykelutmaning pågår mellan 5 maj–1 juni 2025. Anmälan är stängd!

ÄR DITT LAG BÄST I SVERIGE?

Cykelutmaningen är cykeltävlingen där arbetsplatser tävlar mot varandra i cykel-team för att vinna cykelpriser och firas av Cykelvänligast. Alla arbetsplatser i Sverige har möjlighet att tävla med sina lag för att bli vinnarna i Cykelutmaningen.

Anmäl dig!

Anmäl ditt lag genom att logga in med din existerande användare eller skapa en användare på cykelvanligast.se. Skapa ett lag eller använd det lag ni har sedan tidigare, och lägg till så många administratörer ni vill. Alla administratörer kan registrera sträckor. Att delta i tävlingen Cykelutmaningen är öppet för alla arbetsplatser i Sverige och det kostar ingenting.

Gör dig redo för Cykelutmaningen!

Vårens Cykelutmaning pågår mellan 5 maj-1 juni 2025 och anmälan är öppen mellan 10 och 30 april. Se till att komma igång med cyklingen i god tid innan tävlingen så ökar chansen för att prestera bra i utmaningen!

Registrera sträckor och dagar

När ni skapat ert lag kan ni registrera cykelsträckor genom att klicka er vidare till att registrera er lagstatistik. Ni kan välja om ni vill ha en lagledare som registrerar allas sträckor eller om alla i laget ska ha varsin användare och registrera era egna sträckor.

Så här utser vi vinnarna

Vi korar vinnande lag utifrån två kategorier: snitt km/person och snitt antal dagar & km/person. Det gäller alltså att tillsammans cykla så mycket som möjligt under de fyra veckor som utmaningen pågår, men det går också att komma en bit på att ha cyklat många dagar. Det lag som har cyklat flest kilometer räknat per person vinner kategorin km/person och det lag som cyklat flest dagar & km/person vinner i den kategorin. Vinnarlagen kommer att tilldelas cykelvänliga priser!

Ge mig cykeltips!

Det ska vara enkelt och kul att cykelpendla, därför har vi längst ner på denna sida radat upp lite tips för lyckad cykelpendling. Och nu är det dags att snacka ihop er på arbetsplatsen och cykelpeppa varandra! Nu rullar vi!

Frågor om Cykelutmaningen

När pågår utmaningen?

Vårens Cykelutmaning pågår mellan 5 maj-1 juni 2025. Anmälan är öppen mellan 10 och 30 april.

Hur många lagmedlemmar får vi vara i ett lag?

Ni får vara 3-5 medlemmar per lag.

Kan jag vara ensam i ett lag?  

Nej, Cykelutmaningen är en lagtävling och du behöver 3-5 lagmedlemmar för att delta och ha möjlighet att vinna nationellt. 

Får vi anmäla flera lag från samma arbetsplats?

Ja, det får ni gärna göra!

Hur loggar jag in?

Tryck på "logga in" högst upp till höger på hemsidan och logga in med din mailadress och lösenord. Kontakta info@cykelvanligast.se om ni behöver ha hjälp.

Kan flera lagmedlemmar redigera lag och lägga till sträckor?

Lägg till fler administratörer i inloggat läge under Min sida > Lag > Redigera lag > skrolla längst ner till Administratör och lägg till lagmedlemmarnas e-postadresser. Glöm inte att trycka på Uppdatera. Om dina lagmedlemmar inte redan har skapat användare på cykelvanligast.se så får de ett mail om att de har blivit tillagda till laget och nu har en användare.  

Går det bra att cykla elcykel under utmaningen?

Ja, det går utmärkt!

Hur registrerar jag våra cykelsträckor?

För att registrera era cykelsträckor loggar ni in på cykelvanligast.se med mailadress och lösenord. Skapa ett lag eller använd ert existerande lag. Anmäl er till den aktuella tävlingen i toppen av sidan med er lagprofil (glöm inte att spara!). Sen klickar ni er vidare till "Lag" och registrerar "Lagstatistik".

Vad gäller om min sträcka till jobbet är väldigt lång?

Om du har väldigt långt till jobbet och inte kan cykla hela sträckan så kan du registrera delsträckor. Du kan t ex cykla en del av sträckan och sedan byta till annat transportmedel. Du registrerar den cyklade sträckan i utmaningen. Du kan också registrera sträckor som du cyklar i arbetet i samband med fysisk förflyttning, t ex till och från möten. Sträckor på motionscykel räknas inte.

Vad gäller om min sträcka till jobbet är väldigt kort?

Om du har väldigt kort avstånd till jobbet är det tillåtet att cykla omvägar till och från arbetet för att få in fler cyklade km. Du kan också registrera sträckor som du cyklar i arbetet, t.ex. till och från möten. Sträckor på motionscykel räknas inte.

Kan jag räkna in de sträckor jag cyklar utanför jobbet också?

I Cykelutmaningen anger du hur mycket du har cyklat till och från jobbet, samt i tjänsten. Det innefattar även fejkpendling och delsträckor.

Vad gäller för fejkpendling i Cykelutmaningen?

Att fekjpendla innebär att du t ex jobbar hemifrån, men tar en cykeltur innan och/eller efter jobbet. Om röda dagar infaller under Cykelutmaningen är det tillåtet att fejkpendla för att få ihop en full arbetsvecka.     

Vad gäller för delsträckor?

I Cykelutmaningen går det bra att registrera delsträckor. Du kan t ex cykla en del av sträckan och sedan byta till annat transportmedel. Du registrerar den cyklade sträckan i utmaningen.

Hur utses utmaningens vinnarlag?

Det totala antalet dagar samt kilometer laget har cyklat vägs samman vid bedömningen. Vi utser vinnare i två kategorier: snitt km/person och snitt antal dagar & km/person. Vinnarlag utses alltså utifrån både hur många kilometer som cyklats och hur många dagar som cyklats.

När utses utmaningens vinnarlag?

Vinnarlaget presenteras inom kort efter tävlingen avslutas.

Kan vi vinna några priser?

Ja, de vinnande lagen får fina cykelvänliga priser. Hör med din organisation eller din kommun om de arrangerar egna prisutdelningar lokalt!

Är det tillåtet att registrera cykling på stationär motionscykel? 

Nej. Cykelutmaningen är en cykelpendlingstävling och endast fysisk förflyttning med cykel räknas. 

6 tips för lyckad cykelpendling

1

Planera rutten

Kolla upp på förhand vilka vägar du kan ta. Det är inte nödvändigtvis den kortaste vägen som är bäst, ibland kan en liten omväg både vara mer naturskön och snabbare. Leta efter de regionala pendlingsstråken och ta en testtur på helgen så du inte behöver oroa dig för att hamna fel när det gäller.

2

Mjukstarta

Börja lätt med att ta cykeln ena vägen och bussen eller tåget hem. Gör tvärtom dagen efter. Cyklandet kan vara en del av att få ihop livspusslet, men du måste inte begränsa dig utan kan växla färdsätt efter dagsform och lust.

3

Rimliga mål

Börja inte med att cykla fem dagar i veckan om du är ovan eller inte har cyklat på ett tag. Testa en eller två dagar i veckan och se hur det känns. Därefter kan du öka. Du kommer garanterat att känna av en öm bakdel den första tiden om du är ovan i sadeln!

4

Variera tempo

Beroende på hur mycket du har tränat tidigare och vad du vill uppnå med din cykling kan du välja att köra ett lugnare återhämtningspass åt ena hållet och tuffare intervaller åt andra hållet. Tänk på att om du cyklar både till och från jobbet varje dag är variationen viktig för såväl träningsutvecklingen som för att undvika överbelastning.

5

Träna styrka

En hälsosam och välmående kropp behöver både konditionsträning, som får hjärtat att pumpa ordentligt, och styrketräning som utmanar musklerna. Kombinera cykelträningen med korta och effektiva styrkepass som du enkelt tränar hemma, spännband och vikter framför TVn är en bra start.

6

Var spontan

Tillåt dig en latte på vägen till jobbet, stanna och njut av solnedgången på vägen hem. Varje cykeltur erbjuder en unik möjlighet till att stanna upp och ta in din omgivning. När du cyklat ett tag kommer du vara full av upplevelser som du aldrig skulle ha fått om du åkte varken bil eller kollektivt, ta vara på dessa stunder för dig själv. Njut!