Dags att börja fejkpendla!

Motion och egentid är bara två av alla fördelar med att cykelpendla till jobbet. Så hur får man in det i vardagen de dagar man jobbar hemifrån? Genom att fejkpendla så klart! 

Även sedan pandemirestriktionerna släppt taget om våra arbetsliv är vi många som fortfarande jobbar helt eller delvis hemifrån. Många uppskattar att få slippa trängas på överfulla bussar, i ändlösa bilköer eller på underdimensionerade cykelbanor för att ta sig till och från arbetsplatsen. Andra saknar den stund av egentid och mental omställning som arbetspendlingen innebär. Möjligheten att mjukstarta jobbdagen på vägen dit och varva ner på vägen hem. För att återskapa den där bufferten mellan jobb och privatliv som pendlingen ger (och som inte riktigt kan ersättas av sträckan mellan sängen och köksbordet) har många hakat på trenden att fejkpendla. 

Att fejkpendla innebär helt enkelt att låtsas ta sig till och från jobbet genom att gå en promenad eller ta en cykeltur som ett sätt att börja eller runda av sin jobbdag. Även om man så klart välja att ta ut sin egentid genom att fejk-sitta i bilkö eller fejk-åka på en busstur så är fördelarna med att fejk-cykelpendla desto fler. Förutom en möjlighet att skapa en hälsosam buffert mellan jobb och privatliv så får du också en dos motion och frisk luft. Dessutom kan regelbunden cykling ge dig starkare immunförsvar, bättre sömn och lägre stressnivåer!

Fördelen med att fejkpendling jämfört med vanlig pendling är också att du kan välja när och var du pendlar. Kanske väljer du en vända i parken snarare än den där sträckan tvärs genom stan? Nu när vi går mot mörkare tider kan du också välja att lägga in en tur fejkpendling under lunchen för att få en stunds dagsljus. Sist men inte minst är fejkpendling ett perfekt sätt att samla kilometer i Cykelvänligasts Cykelutmaning

Kom igång med fejkpendlingen

  • Hitta vilken form av fejkpendling som funkar bäst för dig. Kanske vill du växla mellan att cykla och gå? Lyssna på en podcast eller bara var själv med dina egna tankar? Testa dig fram!

  • Sänk tröskeln. Du behöver inte fejkpendla lika länge som det faktiskt tar att cykla till din arbetsplats. Börja med tio minuter eller varannan dag och se hur det känns – troligtvis kommer du att vilja skala upp det allteftersom!

  • Fejkpendla tillsammans. Även om många uppskattar en stunds egentid är fejkpendlingen ett bra tillfälle att hinna umgås med en kompis, lära känna dina grannar eller få in kvalitetstid med andra hemma-jobbande familjemedlemmar. Kanske har du kollegor som bor i närheten som också skulle må bra av en stunds fejkpendling?

  • Upptäck ditt närområde! Passa på att hitta nya cykelstråk och trevliga fikastopp där du bor. 

Läs mer om fejkpendling

The Guardian – Meet the ‘faux commuters’ taking fake trips to work during the pandemic

Forbes – How Fake Commuting Can Improve Your Remote Workday

CNN – The rise of the fake commute, and why it’s good for your mental health

Washington Post – Why a fake commute could pave the way to work-from-home balance

Business Insider – People have started ‘fake commuting’ because they crave the alone time they used to get on their way to the office — and experts say it’s a smart idea

Psychology Today – The Real Benefits of a Fake Commute

Kontakt