
Webbinarium: Starta er resa med Cykelvänligast!
Har er arbetsplats börjat komma igång med att uppfylla kriterier för att bli cykelvänlig? Eller vill ni veta mer om…
Har er arbetsplats börjat komma igång med att uppfylla kriterier för att bli cykelvänlig? Eller vill ni veta mer om…
Börja ladda – vårens Cykelutmaning börjar närmar sig! 5 maj–1 juni rullar vårens Cykelutmaning igång – cykelpendlartävlingen där arbetsplatser tävlar…
Ett nytt cykelår är här! På hemsidan hittar ni inspiration för att bli en mer cykelvänlig arbetsplats och arbeta med…
Börja enkelt
Man behöver inte ha den bästa cykeln eller de mest optimala kläderna för att ta sig till jobbet på cykel. Det enda som egentligen behövs är en cykel av valfri modell som funkar. Ta en testtur till jobbet någon dag i en takt som känns bekväm. Vänj dig vid vägarna och din cykel. Sedan kan du börja cykla till och från jobbet en dag i veckan, och så småningom kanske trappa upp till fler dagar i veckan.
Det finns inget dåligt väder – bara dåliga kläder
Se till att hålla huvud, händer och fötter varma. För den som cyklar snabbt gäller det att inte klä sig för varmt. Se tips på kläder efter väder längre ner på denna sida.
Cykla säkert
En grundläggande faktor för att cykla säkert är att bära en hjälm. Cykeln behöver också utrustas med reflexer och ordentliga lampor – detta är extra viktigt under vinterhalvåret. Serva cykeln regelbundet och håll koll på bromsar och annat.
Om du är ny till cykelvärlden eller helt enkelt aldrig tagit dig tid att lära dig, finns vissa färdigheter som kan upplevas som ett mysterium. En sak som alla kan lära sig är hur du byter ett däck!
Att rengöra cykeln kan kännas som en riktig uppförsbacke, något vi skjuter upp och helst inte gör alls. Men en enkel regelbunden tvätt behöver inte ta så lång tid och det kommer få din cykel att kännas ny längre! Extra viktigt för dig som cyklar på vintern!
Ställ in bromsarna! I den här filmen visar vi hur du justerar de viktigaste kontrollerna på din cykel, bromsarna.
Se till att rörliga delar smörjs regelbundet
Kontrollera och dra åt lösa delar på din cykel
Tvätta cykeln ofta på vintern så rostar den inte
Använd rätt verktyg, se filmen ovan för tips på vilka verktyg som är bra att ha
Vid regn: Använd ett regnställ eller en poncho. En poncho tar liten plats och är enkel att ha liggande i väskan när vädret är ostadigt. Regnskyddet ska täcka hela vägen över tåspetsen (använd gärna lätta stövlar).
Vid kyla (is och snö): Försök hålla vinden och vätan borta. Ett sadelskydd håller rumpan varm och ha en tunn mössa under hjälmen så skyddar du huvudet mot den kalla fartvinden. För cykelträning och längre pendling finns speciellt utvecklade cykelhandskar för att klara kyla och regn samt bibehålla rörlighet i fingrarna. Det finns även varma skoskydd som skonar dina tår. Använd gärna dubbade vinterdäck som ger ett bättre väggrepp i kyla is och snö.
Vid vind: Använd en vindtät jacka och glöm inte mössa, handskar och skoskydd. Undvik stora, luftiga kläder som vinden lätt får tag i.
För racercyklisten: För dig som vill cykla snabbt kan det vara värt att investera i ett par cykelshorts med bra padding för att undvika skavsår.
Kolla lufttrycket i dina däck innan du drar ut på cykeltur. En bra fotpump kan användas till att kolla lufttryck och fylla på när det behövs.
Lär dig grunderna i hur du tar hand om cykeln
Försök lära dig hur du byter däck och slang, och ha alltid med dig det du behöver för att göra detta när du är ute på cykeltur. Det kan även vara bra att kunna tvätta cykeln och utföra enklare underhåll. Kolla på våra cykelmekarfilmer här på sidan så visar vi dig hur man gör!
Om du ska ut på en cykeltur själv, speciellt på längre turer, berätta för familj eller vänner var du har tänkt cykla och när du planerar att vara tillbaka.
För att minska onödiga konflikter i trafiken är det viktigt att visa stopptecken när du ska stanna, samt sträcka ut armen till vänster eller höger när du tänker svänga. Kom ihåg att stanna för fotgängare som passerar övergångsställen, på så vis främjar du en mer harmonisk cykelkultur.
Utse en ansvarig person eller arbetsgrupp som jobbar med frågan internt och som blir kontaktperson gentemot Cykelvänligast. Det kan vara en personalchef, någon i ledningsgruppen eller en redan befintlig cykelinspiratör.
Registrera er på cykelvanligast.se och fyll i hur cykelvänlig er arbetsplats är idag enligt våra kriterier. Ladda också upp er logotyp för att synas bland de medverkande arbetsplatserna på hemsidan!
Låt er inspireras av tips på vår hemsida och tävla mot andra arbetsplatser i cykelpendlingstävlingen Cykelutmaningen. Om er arbetsplats finns inom en partnerkommun kan ni också ta del av rådgivning, tävlingen Cykelvänligast och få en årlig Resvaneundersökning.
Nu är det bara att sätta igång. Kolla bland kriterierna och gör en plan för vad ni kan förbättra på er arbetsplats. Plocka de lågt hängande frukterna eller satsa på att bli bäst i klassen! För att kunna vara med i tävlingen Cykelvänligast och vinna utmärkelser som ”Årets Cyklevänligaste Arbetsplats” behöver ni uppdatera kriterierna innan december och er arbetsplats behöver finnas i en partnerkommun.
Kriterierna är indelade i fem nivåer, från en till fem stjärnor. Din arbetsplats ska uppfylla sex kriterier i varje nivå för att kunna gå vidare till nästa. Ju fler stjärnor desto cykelvänligare är din arbetsplats. Litet företag med begränsade möjligheter? Inga problem, vi värdesätter ert engagemang! När ni registrerat er kan ni med fritext beskriva vad er arbetsplats gör – kreativa lösningar uppmuntras!
Hur cykelvänlig är er arbetsplats idag, och vilka mål har ni för att bli mer cykelvänliga? Använd ”Cykelvänligasts mall för handlingsplan” för att kartlägga ert nuläge utifrån våra kriterier, samt sätta kort- och långsiktiga mål för att bli en mer cykelvänlig arbetsplats!
Ladda ner mall för handlingsplan här