Se till att synas!

Nu är vintern på intåg och för många av oss är det mörkt både när vi cyklar till och från jobbet. Men rätt belysning på cykeln blir det både enklare och tryggare under årets mörka månader. Här kommer en påminnelse om vad som gäller!

Vi på Cykelvänligast anser att cykling inte har någon säsong. Vi cykelpendlar lika gärna en frostig vintermorgon som en solig sommarkväll! En viktig förutsättning för att kunna cykelpendla året runt är förstår att det finns bra och trygga cykelvägar, men även vi cyklister behöver rusta oss för säkrare cykling under den mörka årstiden. Så, för din egen och andras trygghet, kommer här en påminnelse om vad som gäller när du är ute och cyklar i mörkret:

  • Reflexer baktill, framtill och på sidan av cykel.
  • Röd lampa bak får blinka om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut.
  • Vit eller gul lampa fram ska ha fast sken och får inte blända mötande trafik.
  • Drivs din cykellampa av batteri får du kolla att batteriet är fräscht och lamporna syns på 300 meters håll.
  • Laddbara led-lampor är praktiska: då behöver du inte byta batterier och slocknar lampan på väg till jobbet kan du ladda den före hemresan.
  • En reflexväst är bra att ha, men inget måste enligt lag.

Använd gärna cykellampor redan då det skymmer, i stället för att invänta beckmörkret. I landets norra delar kan du behöva ha belysningen påslagen hela dagen.

Läs med om belysning och reflexer på Transportstyrelsens webbplats.

Mer detaljerad information om utrustningskraven för belysning och reflexer på cykel hittar du i Transportstyrelsens föreskrifter.

En version av artikeln publicerades först hos Cykelfrämjandet.

Kontakt