Sex tips för lyckad cykelpendling

Funderar du på att börja cykla till jobbet, men vet inte hur du ska komma igång? Känns det motigt att sätta sig på cykelsadeln igen efter semestern? Här är våra bästa tips på hur du kommer igång med – och håller i! – cykelpendlingen.


Planera rutten

Kolla upp på förhand vilka vägar du kan ta. Det är inte nödvändigtvis den kortaste vägen som är bäst, ibland kan en liten omväg både vara mer naturskön och snabbare. Leta efter de regionala pendlingsstråken och ta en testtur på helgen så du inte behöver oroa dig för att hamna fel när det gäller.

Mjukstarta

Börja lätt med att ta cykeln ena vägen och bussen eller tåget hem. Gör tvärtom dagen efter. Cyklandet kan vara en del av att få ihop livspusslet, men du måste inte begränsa dig utan kan växla färdsätt efter dagsform och lust.

Rimliga mål

Börja inte med att cykla fem dagar i veckan om du är ovan eller inte har cyklat på ett tag. Testa en eller två dagar i veckan och se hur det känns. Därefter kan du öka. Du kommer garanterat att känna av en öm bakdel den första tiden om du är ovan i sadeln!

Varje cykeltur erbjuder en unik möjlighet till att stanna upp och ta in din omgivning!


Variera tempo

Beroende på hur mycket du har tränat tidigare och vad du vill uppnå med din cykling kan du välja att köra ett lugnare återhämtningspass åt ena hållet och tuffare intervaller åt andra hållet. Tänk på att om du cyklar både till och från jobbet varje dag är variationen viktig för såväl träningsutvecklingen som för att undvika överbelastning.

Träna styrka

En hälsosam och välmående kropp behöver både konditionsträning, som får hjärtat att pumpa ordentligt, och styrketräning som utmanar musklerna. Kombinera cykelträningen med korta och effektiva styrkepass som du enkelt tränar hemma, spännband och vikter framför TVn är en bra start.

Var spontan

Tillåt dig en latte på vägen till jobbet, stanna och njut av solnedgången på vägen hem. Varje cykeltur erbjuder en unik möjlighet till att stanna upp och ta in din omgivning. När du cyklat ett tag kommer du vara full av upplevelser som du aldrig skulle ha fått om du åkte varken bil eller kollektivt, ta vara på dessa stunder för dig själv. Njut!

Önskar du att du hade en mer cykelvänlig arbetsplats att cykelpendla till? Läs mer om hur Cykelvänligast kan stötta er här!

Kontakt