Vårfixa din cykel

Vårvärme, sopade gator och solen som skiner. Våren är här och överallt ökar suget efter cykling. Det börjar bli dags att ladda upp inför Cykelutmaningen som drar igång på måndag 1 maj. Här kommer 5 tips från Cykelvänligast hur du gör din cykel redo för vårens härliga turer och pendling: 

  
1. Tvätta av cykeln 
Kan göras enkelt med fuktig trasa eller diskborste. Håll särskilt efter kedja och växelanordningar. Var bara försiktig så att inte vatten tränger in i nav, vevparti eller andra lager. Obs! Har du en elcykel, var varsam med batteriet och motorn. Efter tvätt brukar en del vaxa sin hoj för att göra den extra fin. 

2. Kolla däcktrycket 
Vi behöver pumpa däcken regelbundet eftersom cykelslangar sakta släpper ifrån sig luft. Kontrollera därför däcktryck innan du börjar cykla. För lågt tryck kan skada däck, göra cykeln svår att styra och trög att cykla på. 

3. Byt till odubbat 
Du som pendlat och cyklat i vinter kanske har kört dubbat och nu är det i så fall dags att byta tillbaka till de dubbfria sommardäcken. 

4. Smörj kedjan 
Pensla på avfettningsmedel och låt verka ett par minuter. Skölj av med vatten och tvätta sedan kedjan med tvättsvamp och diskmedel i varmt vatten. Låt kedjan lufttorka och olja sedan noggrant in den med kedjeolja. Torka bort överflödig olja med en trasa. Kedjan och andra rörliga delar bör smörjas regelbundet. 

5. Justera växlar 
Efter en tid är det vanligt att växelvajern blir mindre spänd. Vilket kan göra det trögare att växla ner. För en enklare växeljustering: spänn vajern genom att skruva justerings-skruven moturs där vajerhöljet går in i växelreglaget. Tänk på att justera i små steg så du undviker en överspänd vajer – då blir det istället svårt att lägga in högre växlar. Ett halvt varv i taget och testa sedan växlingen igen. Är du osäker kan du lämna in cykeln till en fackman. 
 
Här är en film med tre snabba vårtips för dig som vill fixa hojen hemma: 

Kontakt