Årets cykelvänligaste arbetsplatser 2022 utsedda!

Efter att ha räknat kriterier, närläst kommentarer och noga studerat bilder från de 200 deltagarna i Cykelvänligast är vi glada att äntligen kunna tillkännage årets cykelvänligaste arbetsplatser 2022. 

– Genom att delta i Cykelvänligast har arbetsplatserna skapat en bättre arbetsmiljö för sina anställda och samtidigt bidragit till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan. De åtgärder och aktiviteter som arbetsplatserna genomfört under året har bidragit till att göra det enklare och roligare för de anställda att välja cykeln till, från och i jobbet, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet. 

Årets cykelvänligaste arbetsplats delas ut i följande kategorier:

  • Cykelvänligast i Sverige 2022
  • Årets cykelvänligaste mindre arbetsplats (1-49 anställda)
  • Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats (50-249 anställda)
  • Årets cykelvänligaste stora arbetsplats (250+ anställda)
  • Årets cykelidé

Vinnarna har utsetts baserat på antal stjärnor, uppfyllda kriterier samt kommentarer och bilder från arbetsplatserna. Utmärkelse för årets cykelidé tilldelas en arbetsplats som har ett särkilt kreativt tillvägagångssätt för att bli cykelvänligare eller har genomfört andra åtgärder än dem som finns listade bland kriterierna.


Årets cykelvänligaste arbetsplats är… 

Trivector Lund Vävaregatan

Antal medarbetare: 48 

Antal stjärnor: 5 

Antal uppfyllda kriterier: 40 

– Det är en stor ära att få utnämningen Sveriges cykelvänligaste arbetsplats! Vi strävar ständigt efter att förbättra förutsättningarna för våra medarbetare att cykla, och uppmuntrar till cykling både till arbetet och i tjänsten på alla våra kontor. Det känns extra fint att fungera som förebild för en del av den hållbara omställning av transportsektorn som vi till vardags jobbar med, säger Pernilla Hyllenius Mattisson, mobilitetssamordnare och affärsområdesansvarig för verksamheters transporter på Trivector Traffic. 

Trivectors kontor på Vävaregatan i Lund uppfyller under 2022 hela 40 cykelvänliga kriterier av 48 möjliga. Några av de kriterier som arbetsplatsen uppfyller är tillgängliga tjänstecyklar, årlig cykelservice och laddstation för privata elcyklar. Med färre än 50 anställda vinner de även i kategorin små arbetsplatser.

Medarbetare Pernilla Hyllenius Mattisson vid Trivectors kontor på Vävaregatan i Lund. Foto: Trivector

Årets cykelvänligaste mellanstora arbetsplats är… 

AF Bostäder  

Antal medarbetare: 60 

Antal stjärnor: 5 

Antal uppfyllda kriterier: 36

Glada medarbetare på AF Bostäder tillsammans med cyklar. Foto: AF Bostäder

Årets cykelvänligaste stora arbetsplats är…  

Intraservice, Göteborgs stad 

Antal medarbetare: 700 

Antal stjärnor: 4 

Antal uppfyllda kriterier: 40 

 Ann-Catrine Gobbato Henningsson, Susanne Aminoff och Camille Fabre arbetar för att Intraservice på Göteborgs stad ska vara en cykelvänlig arbetsplats. Foto: Intraservice, Göteborgs stad

Årets cykelidé tilldelas… 

CPAC Systems 

Antal medarbetare: 180 

Juryns motivering: “Genom återkommande cykelmekartillfällen med vägledning i cykelunderhåll kombinerat med föredrag om cykelutrustning och säkerhet skapar CPAC Systems en inbjudande cykelkultur på arbetsplatsen, och tilldelas därför pris för årets cykelidé 2022.” 


Stort grattis till de vinnande arbetsplatserna och ett ännu större grattis till era medarbetare – de verkliga vinnarna! Vill er arbetsplats bli cykelvänligare eller till och med cykelvänligast 2023? Anmäl er till Cykelvänligast utan kostnad redan i dag! 


Är ni sugna på revansch inför nästa års prisutdelning? Här kommer tre tips på hur ni blir cykelvänligast! 

  • Ta en titt cykelvänligast.se för inspiration och börja planera redan nu inför att bocka av fler cykelvänliga kriterier under året 
  • Utse en person som blir cykelansvarig på arbetsplatsen och driver frågan framåt 
  • Boka in ett möte med Cykelvänligast på info@cykelvanligast.se för att få skräddarsydd rådgivning 

Kontakt