Trampa på i vinter

För oss på Cykelvänligast har cykling ingen säsong – vi trampar gärna vidare även när vintern gjort ditt intåg! Här är våra bästa tips för smidig cykelpendling på vintern.

Klä dig rätt

Försök hålla vinden och vätan borta. Ett sadelskydd håller rumpan varm och en tunn mössa under hjälmen skyddar huvudet mot kall fartvind. Det finns även varma skoskydd som skonar tårna.

Se till att synas

Att synas ordentligt är A och O för säker cykelpendling i vintermörkret. Se till att ha en vit eller gul lampa som lyser fram, och en röd lampa bak. Reflexer bör finnas baktill, framtill och på sidan av cykeln.

Byt till dubbdäck

För att minska halkrisken är det bra att byta till dubbdäck, särskilt på framhjulet. Med dubbdäck kan du cykla lite fortare på halt underlag än med vanliga däck. Byt däck själv eller låt en verkstad göra det. Passa på att serva cykeln så har du det gjort inför våren.

Se över bromsarna

Fälgbromsar fungerar sämre när det är blött ute och gummit i bromsklossen kan också blir sämre när det är kallt. Tänk också på att bromsvajrar kan påverkas negativt av frost.

Håll balansen 

När du svänger, accelererar eller bromsar tvärt på en hal yta finns det risk att tappa balansen och vurpa. Undvik tvära svängar och bromsa i god tid. Med en jämn och lugn hastighet håller du lättare balansen och slipper vurpa.


Inspirera kollegorna med vår affisch!

Vill du inspirera kollegorna att välja cykeln även vintertid? Ladda ned vår affisch med vintercyklingstips och sätt upp i fikarummet!


På vintern är det extra skönt att komma fram till en cykelvänlig arbetsplats med tillgång till dusch, omklädningsrum och väderskyddad cykelparkering. Som deltagare i Cykelvänligast får ni råd och stöd i arbetet med att skapa en cykelvänligare arbetsplats. Är ni inte med än? Anmäl er här!

Kontakt