Vilken blir Sveriges cykelvänligaste arbetsplats?

Nu skalar vi upp Cykelvänligast och bjuder in arbetsplatser från hela Sverige att delta. Är det din arbetsplats som blir landets cykelvänligaste?   
 
Friskare medarbetare, lägre stressnivåer och stärkt miljöprofil. Det finns många fördelar med att bli en cykelvänligare arbetsplats. Men för att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Därför är vi glada att nu lansera Cykelvänligast som en nationell plattform och bjuda in arbetsplatser från hela landet. Bakom plattformen står Cykelfrämjandet och Svenska Cykelstäder i samarbete med tre regioner och 32 kommuner som tillsammans erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser som vill bli mer cykelvänliga.  
 
– Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i Cykelvänligast får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra, säger Isabella Thöger, verksamhetschef på Cykelfrämjandet. 
 
I resan mot en mer cykelvänlig arbetsplats stöttar Cykelvänligast deltagarna med rådgivning, exponering och inspiration och bjuder in till tävlingar och utmaningar. Cykelvänligast välkomnar både stora och små arbetsplatser i hela landet och deltagandet är kostnadsfritt.  
 
– Oavsett hur liten eller stor arbetsplatsen är så finns det möjlighet för alla att bli mer cykelvänliga och vinna utmärkelser. Genom att delta kan arbetsplatserna skapa en bättre arbetsmiljö för sina medarbetare och samtidigt bidra till en stärkt folkhälsa och minskad klimatpåverkan, säger Moa Rasmusson, ordförande för Svenska Cykelstäder. 

Varför bli cykelvänlig arbetsplats? 
Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden.  

Hur går det till? 
Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetplatsen här. Kontaktpersonen fyller sedan i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats! Sedan är det bara att plocka fler kriterier och bli ännu cykelvänligare. I resan mot en mer cykelvänlig arbetsplats stöttar Cykelvänligast deltagarna med rådgivning, exponering och inspiration och bjuder in till tävlingar och utmaningar. Varje år utser vi Årets cykelvänliga arbetsplats och delar även ut utmärkelser som Årets bästa mindre arbetsplats och Årets cykelidé.  

Läs mer och registrera din arbetsplats här.  

Vad utmärker en cykelvänlig arbetsplats? 
En cykelvänlig arbetsplats verkar för att göra det enklare och roligare för medarbetarna att cykla till jobbet. Det kan till exempel handla om att erbjuda säker cykelparkering och cykelservice eller tillgång till dusch och omklädningsrum. Totalt har vi tagit fram 48 cykelvänliga kriterier som rymmer både enklare och mer långsiktiga förbättringar så att alla arbetsplatser kan hitta sätt att bli mer cykelvänliga utifrån sina förutsättningar. Det finns också möjligheten att med fritext beskriva satsningar som inte omfattas av kriterierna. Kanske kan ni då vinna utmärkelsen Årets cykelidé? 

Alla kriterier för en cykelvänlig arbetsplats
 
Vilka kan delta? 
Cykelvänligast välkomnar både stora och små arbetsplatser i hela landet. Arbetsplatser kan vara privata företag, kommunala och offentliga verksamheter, föreningar och organisationer. Deltagandet är kostnadsfritt.  

Hur gör man som medarbetare om man vill att ens arbetsplats ska delta? 
Du som anställd kan enkelt tipsa chefen om Cykelvänligast genom att skicka det här förifyllda formuläret. Fler argument för att bli en mer cykelvänlig arbetsplats.  

Övertyga chefen här

Tips för att bli en cykelvänligare arbetsplats! 

  • Köp in en pump och enkel verktygssats till arbetsplatsen och ha lättillgänglig vid receptionen eller ingången. 
  • Arrangera en cykeltävling – vilket medarbetarteam cyklar mest? HR mot IT, projektledare mot chefer? Kom ihåg, gör det kul och lättsamt! 
  • Inför förmånscyklar där medarbetare kan leasa en cykel genom bruttolöneavdrag, det gör det lättare för fler att testa elcykel eller en annan drömcykel. 
  • Stärk teamkänslan genom en vårutflykt med cykelinslag. 

Kontakt